Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Άγνωστες πτυχές της έκδοσής της

Όπως αναφέρουμε και στο κεφάλαιο "Η ΖΩΗ ΤΟΥ", ο Θ.Φ.Π. υπέβαλε την παραίτησή του στις 5.4.69 η οποία, μετά από τις επανειλημμένες σχετικές οχλήσεις του προς τον Γ. Παπαδόπουλο έγινε τελικώς δεκτή στις 18.6.69. Μετά την οριστικοποίησή της, του επροτάθησαν διάφορες λύσεις: να γίνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, να αναλάβει ειδικό υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ, να τεθεί επικεφαλής του «Δημόκριτου», να του ανατεθεί η αρμοδιότητα του Γενικού Επιτρόπου Ελέγχου κλπ. Όπως λέει ο ίδιος στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Περιπέτεια», εκδόσεις «Κάκτος», 1987, «Απέρριψα με επιμονή όλας αυτάς τας προτάσεις. Μου ήτο αδύνατον να συνεχίσω υπό τας διαμορφωθείσας συνθήκας το πείραμα της ασκήσεως της εξουσίας , αφού εξεπλήρωσα το διπλούν καθήκον μου της ανακουφίσεως των συναδέλφων μου και της αναλήψεως ευθυνών έπειτα από μακρά θητεία κριτικής των άλλων. Δεν απηρνούμην τίποτα και θα συνέχιζα την προσφορά μου προς τον τόπο υπό άλλη μορφή. Και είχα ήδη επιλέξει τη μορφή αυτή: ήτο η συγγραφή και έκδοσι μιας «Πολιτικής Αγωγής» γενικής χρήσεως, για την ανάγκη της οποίας είχα επανειλημμένως ασχοληθή με άρθρα μου από το 1949 έως το 1965».

Τελικά, η «Πολιτική Αγωγή» εκδόθηκε το 1970 σε 400.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους Νομάρχες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον κλήρο, το στρατό, τα σώματα ασφαλείας κλπ. Στο Α’ μέρος αναλύονται τα βασικά φαινόμενα της κοινωνικής συμβίωσης και της πολιτικής ζωής και παρατίθενται ορισμένες θεωρητικές και ιστορικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας και των προβλημάτων της. Στο Β’ μέρος περιγράφονται οι αρχές και οι βασικοί θεσμοί της δημοκρατίας, εκτίθενται τα επιχειρήματα που τη θεμελιώνουν, αναλύονται τα γνωρίσματα του ολοκληρωτισμού και κρίνεται η θεωρία και η πρακτική του κομμουνισμού βάσει των επιστημονικών δεδομένων της εποχής και της συσσωρευθείσας ιστορικής πείρας. Στο Γ΄ μέρος περιγράφεται η διάρθρωση και η λειτουργία του ελληνικού πολιτεύματος, η δικαστική, οικονομική, θρησκευτική, εκπαιδευτική, κοινωνική κλπ. οργάνωση της χώρας, η συμβολή της στον πολιτισμό, οι κίνδυνοι που διέτρεξε και τα εθνικά ζητήματα. Στο Δ΄ μέρος δίνονται ορισμένα στοιχεία για την οργάνωση του κόσμου και τη θέση της χώρας σ’ αυτόν. Στο Επίμετρο έχουν περιληφθεί διεθνούς σημασίας κείμενα από το 431 π.Χ. που μαρτυρούν την πορεία και τις τάσεις της πολιτισμένης ανθρωπότητας ή την δεσμεύουν σήμερα.

Η "Πολιτική Αγωγή" αναλύει και υπερασπίζεται με θέρμη τη δημοκρατία και επικρίνει εντόνως τον ολοκληρωτισμό. Αποτελεί συστηματική προσπάθεια έξαρσης του δημοκρατικού τρόπου ζωής και των πλεονεκτημάτων του και διαφώτισης του λαού περί της απειλής του ολοκληρωτισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καιρό πριν την αποχώρηση του Θ.Φ.Π. από το Υπουργείο Παιδείας είχε καταργηθεί η λογοκρισία κατόπιν σχετικών ενεργειών του. Έτσι, το βιβλίο αυτό επικρίθηκε από την εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» στις 21.6.70 ως υπερβολικά δημοκρατικό και εξιδανικεύον την Δημοκρατία (!!;). Παρά το γεγονός ότι τα συγγραφικά δικαιώματα από την έκδοσή του (Δρχ. 2 εκ. της εποχής!) δωρίστηκαν στο κράτος, ο συγγραφέας κατηγορήθηκε ότι κέρδισε τεράστια ποσά με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού…

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ)

Σύμφωνα με τον Θ.Π. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απετέλεσε μάστιγα για τη χώρα, κυρίως για τους παρακάτω λόγους: · Επεβλήθη πραξικοπιματ...